Geschiedenis van de Gouden Lotus

1983

Het is zaterdag 16 april als “De Gouden Lotus” wordt opgericht. De plechtigheid vindt plaatst in zaal “Des Sports”, te Merksem. De stichter van de club is Bruno Van Damme (lesgever jiu-jitsu, tweede Dan). De meter is Irene Van Soom en de peter René Van Damme. Bob Stouthuysen wordt de eerste voorzitter van de Gouden Lotus en Rita Van der Haegen houdt de centjes in het oog en Margareta Mees is secretaris. Walter Van Damme en Danny Stouthuysen (beiden eerste Dan) vormen samen met Bruno het lesgeversteam.
De 31 leden trainen tweemaal per week achteraan in “Des Sports”. Telkens worden de matten gelegd en opgebroken, omdat de zaal nog voor andere doeleinden gebruikt wordt. Er wordt officieel van start gegaan met een informatienamiddag en een minidemonstratie.
In juli komt de club voor het eerst naar buiten. Er wordt een demonstratie gegeven op een kerkschip. De eerste demonstratie voor onbekend publiek is een succes!
Buiten het jiu-jitsu worden er heel wat gezellige activiteiten gehouden: een uitstap naar het provinciale domein te Mol, de wandelrally van de Gazet Van Antwerpen en een bal.

1984

In mei organiseert de Vlaamse Jitsu Federatie, waarbij de Gouden Lotus aangesloten is, een weekendstage te Houthalen. Dat we daar flink ons best doen, spreekt voor zich. 23 Gemotiveerde jitsuka’s trainen er hard, leren er veel, maar vooral, amuseren zich er heel goed. In oktober behaalt Walter Van Damme zijn tweede Dan.
Ook nu zijn er weer heel wat niet jiu-jitsu activiteiten: een bowlingavond, een carnavalbal, een quizavond en een bezoek aan het strand van Sint-Anneke. Na de vakantie wordt de Lesse bedwongen en op het einde van het jaar komt de Sint een bezoekje brengen.

1985

Dit jaar zijn er heel wat graduaties: Bruno Van Damme wordt derde Dan, Danny Stouthuysen wordt tweede Dan en Jef Jacobs en Luc De Kock behalen beiden hun eerste Dan. We gaan opnieuw naar Houthalen voor een stageweekend van de Vlaamse Jitsu Federatie en in juni is er een krijgskunstenstage waar judo, karate, tae-kwon-do, kungfu en jiu-jitsu beoefend worden. In november is er nog een federale stage te Mechelen.
Op woensdag 2 oktober verhuizen we van Merksem naar Deurne, waar we voortaan trainen in een sportcomplex, omringd door andere sportclubs (fitness, boksen, aerobics en bodybuilding). Gedaan met het leggen en opbreken van matten!
Omdat we ons bij de Gouden Lotus graag amuseren, houden we een lekkere pannenkoekennamiddag en gaan we in Ekeren minigolf spelen, snookeren en een terrasje doen. In december komt de Sint weer op bezoek. Wij zijn echt een clubje met “brave” leden!?

1986

Er twee stages: eentje te Eeklo, eentje te Mechelen. Bruno Van Damme neemt als hoofdlesgever ontslag. Zijn drukke privé-leven en gewijzigde werksituatie maken dat het niet meer mogelijk is om de jitsuka’s kwalitatief te begeleiden op de tatami. De technische leiding wordt vanaf dan waargenomen door Walter Van Damme en Danny Stouthuysen. Suzanne Hofkens neemt het secretariaat over.
Er wordt geëxperimenteerd met de trainingen: voor de lagere graden wordt een aparte les georganiseerd en ook de min veertien jarigen krijgen afzonderlijk les. Uiteindelijk wordt er gekozen om een aparte les te organiseren voor de jongeren van de club: de junioren.
Twee Lotus leden gaven elkaar in juli hun jawoord: Walter en Fie stapten in het huwelijksbootje.

1987

In februari is er een federale jeugdstage te Borgerhout en de maand erna is er een budostage voor de volwassenen. Met de boksclub in het sportcomplex Adler wordt samengewerkt: de 47 jitsuka’s gaan een keertje boksen en de boksers komen een keertje bij ons trainen. Begin mei is er de weekendstage te Houthalen. Opnieuw dolle pret! Walter behaalt zijn derde Dan en Jef zijn tweede Dan.

1988

Walter Van Damme wordt officieel de hoofdmonitor van de club en Danny Stouthuysen behaalt zijn derde Dan. In april is er te Mechelen een juniorenstage en op het einde van het jaar is er nog eentje te Mechelen, ditmaal voor groot en klein.
Om het vijfjarige bestaan van de club te vieren houden we een opendeur met de 58 aangesloten leden. De opendeur wordt, op algemeen verzoek, nog eens overgedaan in “Des Sports”. In het najaar worden de festiviteiten afgesloten met een budostage in de sporthal Schijnpoort.
Op woensdag 1 juni verhuist de Gouden Lotus naar een nieuw onderkomen: sporthal Schijnpoort. Hier is de ruimte om te groeien en er wordt een eigen lokaal in het vooruitzicht gesteld! Er wordt hiervoor een nieuwe tatami aangekocht (100 m²). In ons nieuwe onderkomen wordt de juniorengroep in twee gesplitst, opdat nog meer met de leeftijd en de vaardigheden van de jongste Lotusjes rekening gehouden kan worden.

1989

Jacques Conings haalt in maart zijn eerste Dan. De Vlaamse Jitsu Federatie organiseert een weekendstage aan zee in de Haan. Er wordt gestart met de bouw van een eigen dojo op het terrein van de sporthal Schijnpoort. Alles wordt door de leden van de Gouden Lotus zelf gedaan, alsof we volleerde bouwvakkers zijn. Tegen het einde van het jaar is ze eindelijk klaar. Voor de eerste keer wordt er een vlaaienslag georganiseerd. We nemen deel aan een kwis (met Goedele Liekens als presentatrice), gaan met zijn allen naar Walibi (Six flags) en houden een gesponsorde jogging. Er wordt hard gelachen in de “Poesje van de Lange Wapper”, maar de Lotusjes kunnen ook ernstig zijn: in juni bezoeken we de pre-metro-werken. In september wordt de Lesse andermaal bedwongen door de Gouden Lotus.

1990

Jef Jacobs haalt zijn derde Dan, Guy Van Hoeck en Daniël De Wieuw halen beiden hun eerste Dan. Danny Stouthuysen zetelt voortaan in de Technische Commissie van de Vlaamse Jitsu Federatie. In september wordt er in de sporthal Schijnpoort een budostage georganiseerd (judo, karate en jiu-jitsu). Tevens start er die maand voor de derde maal een cursus self-defense van twaalf lessen. We volgen ook nog een dagje Federale stage te Mechelen. Er zijn 73 leden aangesloten, een absoluut hoogtepunt.
Om te ontspannen houden we een wandelrally door Merksem, maken we nog eens een uitstap naar Walibi en moet de Lesse nogmaals het onderspit delven. Er wordt weer een bal georganiseerd met als discobar “GMD en de JJs”.
In september trouwen Vincianne en Danny Stouthuysen.

1991

Walter van Damme en Danny Stouthuysen behalen hun vierde Dan. Rudi Conings en Mike Vinckevleugel hun eerste Dan. Er is een hele dag stage voor groot en klein te Mechelen in de federale dojo, waarbij de lesgevers van de Gouden Lotus hun kunnen tonen. In april is er het tweejaarlijkse federale stageweekend te Middelkerke.
In het najaar wordt er in het Schijnpoort opnieuw een budo stage ingericht met judo, karate, jiu-jitsu, en pencak silat. Met deze stage halen we enkele plaatselijke kranten. Er wordt een volleybaltornooi georganiseerd voor en door verschillende ploegen van de Gouden Lotus en verder gaan we nog indoor klimmen, ijsschaatsen en de “Poesje van de Lange Wapper” op een tweede bezoek vergasten.

1992

Guy Van Hoeck behaalt in oktober zijn tweede Dan. Enkele van onze junioren hielden op hun school een spreekbeurt met demonstratie! Als dat geen mooie reclame is.
In april stappen Jef Jacobs en Martine Strobbe in het huwelijksbootje. Een huwelijk tussen jitsuka’s van twee verschillende clubs. Verder is er in het park “Rivierenhof” een gesponsorde jogging en in november een bal.

1993

Gretel Cantrijn behaalt als eerste dame van onze club haar eerste Dan. Om het tienjarige bestaan van de club te vieren, wordt er een demonstratie georganiseerd in de grote sporthal van het Schijnpoort. Jacques Conings wordt voorzitter van de club.
Andermaal wijkt de Gouden Lotus uit naar een nieuwe locatie: Rerum Novarumlaan 4a te Merksem. Een oude garage wordt onder handen genomen en omgetoverd tot het nieuwe lokaal van de Gouden Lotus. Alle verbouwingen worden weer door mensen van de club gedaan! Het harde werken maakte dat er jammer genoeg een aantal mensen afhaakten. Het ledenaantal zakt tot 61 personen.

1994

Danny Stouthuysen wordt de nieuwe voorzitter. Walter Van Damme haalde zijn vijfde Dan en treedt toe tot de Technische Commissie van de Vlaamse Jitsu Federatie. Mike Vinckevleugel haalt in april zijn tweede Dan.
De club telt 56 Leden.

1995

Daniël De Wieuw haalt in oktober zijn tweede Dan en wordt secretaris van de club. In deze moeilijke periode wordt het roer andermaal overgenomen: Bob Marstboom wordt de nieuwe voorzitter van de Gouden Lotus.

1996

Davy De Landtsheer, Dave Huybrechts en Peggy Vinckevleugel slagen alle drie in hun examen voor eerste Dan. Guy Van Hoeck behaalt zijn derde Dan en Jef Jacobs zijn vierde Dan.
Er wordt een barbecue gehouden te Zandvliet waar we een bus voor inlegde. In het najaar was er een Breughelavond. Tijdens de vlaaienslag worden er 355 vlaaien verkocht door de 45 trainende leden.

1997

Bij de Gouden Lotus wordt er door de 46 trainende leden hard gewerkt om de sport en de club te promoten. Zo wordt er tijdens de vakantie meegewerkt aan de Grabbelpas, waarbij jiu-jitsu initiatie aan kinderen wordt gegeven. Eind augustus staan we op de Bredabaan om tijdens de braderij vier demonstraties te geven. In het najaar wordt er een self-defence cursus georganiseerd. En in Eeklo is er een hele dag stage.
Walter Van Damme wordt, zonder dat hij van de voorbereidingen op de hoogte was, midden december gevierd voor zijn vijfentwintig jarige jiu-jitsu carrière. De Technisch directeur van de Vlaamse Jitsu Federatie, August De Wit, en ook de Schepen van sport van Antwerpen, Gilbert Verstralen, zijn aanwezig.
Er wordt een optreden georganiseerd van Filet D’Anvers en één van de ouders van onze junioren organiseert een wandelzoektocht door Merksem. Eten doen we tijdens een Breughelavond en op een barbecue. Voor het eerst heeft De Gouden Lotus een site op het internet.

1998

Na een lange afwezigheid keert uit het verre Duitsland Bruno Van Damme terug in ons midden. In april doen er weer veel van onze 63 leden mee aan een door de Vlaamse Jitsu Federatie georganiseerde weekendstage aan de Belgische kust.
Lesgever Mike Vinckevleugel en Inge De Wachter stappen in mei in het huwelijksbootje. Vele jitsuka’s vieren mee met het nieuwe paar. Midden mei is er een Fun Adventure Day. We gaan met zijn allen stoer doen in de Ardennen. Tijdens de vlaaienslag worden er 477 vlaaien verkocht, een nieuw record! Jozef Vinckevleugel wordt secretaris van de club.
De Gouden Lotus bestaat 15 jaar. Om dit te vieren wordt er in oktober een demonstratie met bal gegeven in zaal “Bart” te Merksem. Op het eind van het jaar heeft de Sint een groot geschenk bij: 15 spiksplinternieuwe matten om onze tatami te vergroten.

1999

Bruno Van Damme behaalt zijn vijfde Dan en Daniël De Wieuw zijn derde Dan. De junioren kunnen in mei deelnemen aan een stage te Mechelen.
Er trainen 72 leden, waarvan het merendeel junioren. Het zijn er zoveel dat nieuwe leden niet meer toegelaten worden! De mat staat vol en het is niet veilig om nog meer kinderen op de mat toe te laten.
Het feestjaar ter gelegenheid van het vijftienjarige bestaan wordt afgesloten met een weekend aan zee in het vakantiecentrum De Zeebries. Met zo een 45 deelnemers trainen we daar (met zicht op de duinen) en doen allerhande zandspelen.
We gaan met zijn allen weer op Adventure Day, en voor het eerst wordt er in onze eigen zaal een barbecue gehouden. Ook de vlaaienslag is een succes. Tijdens de zomer worden de handen uit de mouwen gestoken: er wordt een voorraadkamer gebouwd, een trap geplaatst en de muur naast de tatami wordt recht gemaakt.

2000

Bob De Maeijer en Bart Marstboom behalen hun eerst Dan. We gaan op Federaal stageweekend aan zee en in het najaar gaan we met de hele bende met de bus naar een jiu-jitsu stage van een bevriende club te Veurne.
Dit jaar verkopen we 431 vlaaien en kunnen onze tatami uitbreiden tot 150 m² matten.

2001

De Vlaamse Jitsu Federatie bestaat twintig jaar. Tijdens de viering nemen twee van onze lesgevers deel aan een demonstratie. De senioren nemen in september te Mechelen deel aan een federale Stage. In oktober is het de beurt aan de junioren.
In april trekken we met een deel van de 63 trainende leden voor een weekendje naar Sy. De gouden lotus heeft nu een eigen domeinnaam op het internet: www.goudenlotus.be!
Mike behaalt zijn 4de DAN en ook dit jaar kreeg Walter Van Damme zijn 6de DAN van August De Wit. Walter werd ook in de bloemetjes gezet door Gilbert Vertsraelen van de gemeente Merksem.

2002

De Gouden Lotus treed toe tot de Merksemse sportraad. Op die manier hopen we meer betrokken te geraken bij de sportwerking in Merksem en onze sport beter te kunnen promoten. Opnieuw gaan we een weekendje trainen aan zee met de Vlaamse Jitsu Federatie. Dit maal is de bestemming “Ravensburg”, vlakbij Oostende.
Begin september organiseren we een opendeur.
Bart en Bob halen hun diploma Instructeur Vlaamse Jitsu Federatie.
Tijdens de weekendstage aan zee wordt Rudy Ockers onze secretaris (er werd nergens op aangedrongen 🙂 )

2003

Het clubje uit Merksem viert dit jaar haar twintigste verjaardag. In maart, op de vooravond van haar verjaardag, houden we in het Fortje van Merksem een demonstratie met aansluitend een bal. Alle jitsuka’s deden mee en vooral de film die getoond werd oogste veel lof. In mei organiseerden we een krijgskunstenstage te Kapellen. Er werd jiu-jitsu, judo, shotokan karate, Pencak Silat en combat gegeven. In het najaar gingen we met een hele bende naar Oostduinkerke (www.dezeebries.be) om ons daar uitermate goed te amuseren en voor één keer kwam daar geen jitsu aan te pas.
Bart Marstboom en Bob De Maeijer behalen hun 2de Dan.

2004

Bruno Van Damme neemt de fakkel van Bob Marstboom over en wordt de nieuwe voorzitter.
Jef Jacobs behaalt in maart zijn 5de DAN.

2005

De Gouden lotus doet mee aan stage in Hoboken van de World Jitsu Federation (wat voor kleurtjes hebben die?? Blauw/wit geblokt?).
Ook deden we mee met de VJF stage in Tongerlo op de tereinen van Sporta. Na de stage bezochten we abdij van Tongerlo (Velen dachten dat ze eens mochten proeven van nen tongerlo, maar niets was minder waar. Het was een droge rondleiding)
In juni werd een training georganiseerd voor oudleden, gevolgd door een breughelavond, en de braderij van Merksem wist ook weeral dat we er waren.

2006

Mike Vinckevleugel behaalt in maart zijn 5de DAN.

2007

Het is het jaar van de hoge graduaties, Bruno Van Damme behaalt in maart zijn 6de DAN, en Bart Marstboom behaalt zijn 3de DAN. In oktober behalen Jim Geyskens en Sammy Van Damme, beiden hun 1ste DAN.
In september wordt de Vlaamse Jitsu Federatie samengevoegd met de Vlaamse Ju Jitsu Federatie onder de naam: stijl De Wit.
Onze club volgt een internationale stage in de Sporthal de Rode Loop (het was een leerrijke maar soms ook pijnlijke ervaring).
Jef Jacobs neemt een stapje terug als lesgever van de Gouden Lotus, maar hij staat nog steeds op de tatami.
Ook Bob De Maeijer neemt een stapje terug door een te drukke agenda.

2008

Dit jaar bestaat de Gouden Lotus 25 jaar. We knustelden een heuse demo in elkaar, en we toonden deze in het Fortje van Merksem op 26 april. Na de demo werden de beentjes losgezwierd.
Ook tijdens de braderij van Merksem zijn we aanwezig, en een heleboel nieuwe leden komen erbij. Op 27 september organiseerde de Gouden Lotus een familiedag: het grote Gouden Lotus Ganzenbord. ‘s Avonds werd de film getoond van onze demo op 26 april. Rudy Ockers behaalt zijn 1ste DAN op 2 maart.
Katleen Peeters behaalt als 3de vrouwelijke Gouden Lotus jitsuka haar 1ste DAN op 5 oktober.

2009

Sammy Van Damme en Rudy Ockers behalen beide het diploma Initiator Jiu-Jitsu van Bloso, en sinds 21 januari vervoegen ze beide het lesgeversteam.
In oktober 2009 behaalt Jasmin van Damme als 4de vrouwelijke Gouden Lotus jitsuka haar 1ste DAN.

2010

Het is het jaar van de Garduaties. Jaimy Huybrechts behaalt in maart zijn 1ste DAN. Jef jacobs zijn 6de DAN.
In oktober behalen Jim Geyskens en Katleen Peeters beide hun 2de DAN. Katleen is daarmee de eerste vrouwelijke Gouden Lotus jitsuka die 2de dan behaalt.
Verder hebben we dit jaar een Faute partie gehouden, die zeker en vast Faut was… In het najaar was er weer de 2-jaarlijkse stage aan zee. Op zaterdag avond was het kwis-tijd, en ja hoor, de Gouden Lotus heeft laten blijken dat zij naast de tatami ook heel goed zijn. 5de, 3de en de 2de plaats behaald, van de zeker 15 ploegen. De overwinning was voor Overijse.
Rudy Ockers behaalt op 11 oktober het diploma Bloso Instructeur B Jiu-Jitsu.

2011

30 April, Stijl de WIT bestaat 30 jaar. Dat wordt gevierd met een stage te Stekene gevolgd door een goed gevulde receptie. Nadien volgt er een heus galadiner voor een 150tal genodigden.
1 Mei 2011, Mike Vinckeveugel gradueert naar 6de DAN, en Bart Marstboom legt zijn examen af voor 4de DAN. Wederom 2 hoog gegradueerde Gouden Lotusjes.
Ook werd de eerste Gouden Lotus Quiz georganiseerd die zeker voor herhaling vatbaar was.

2012

In 2012 zorgen we voor een nieuwe outfit om naast de mat dragen. We maken ook voorbereidingen voor ons 30-jarig bestaan in 2013. Jaimy Huybrechts behaalt zijn 2de DAN in mei en Sammy Van Damme 3de DAN in november. Katleen Peeters en Bruno Van Damme behalen ook het diploma VTS Bloso Trainer B Stijl Jiu-Jitsu.
Ook de tweejaarlijkse zeestage was een must in Ravelingen. Door rugproblemen moet Rudy Ockers gas terugnemeen en geeft zijn ontslag als lesgever en secretaris. Jens Van Damme volgt Rudy op als nieuwe secretaris.

Samenvatting De gouden Lotus:

  • Bestaat bijna 30 jaar,
  • Trainde op vijf verschillende plaatsen,
  • Heeft twee oefenzalen zelf gebouwd / verbouwd,
  • Heeft vier voorzitters gehad,
  • Bracht 18 zwarte gordels voort (and counting),
  • Die zouden nu allemaal samen 55ste Dan zijn,
  • Heeft in clubverband deelgenomen aan 32 stages,
  • Heeft 10 demonstraties gegeven.

En we zijn nog niet van plan te stoppen…